– I førersetet for bærekraftig byutvikling

I dag blir Strandgata 8 i det nye Pellerin kvartalet offisielt åpnet. Det gjør styreleder Roar Dons og adm.dir Eirik Espejord i Pellerin både stolt og ydmyk.

I dag blir Strandgata 8 i det nye Pellerin kvartalet offisielt åpnet. Det gjør styreleder Roar Dons og adm.dir Eirik Espejord i Pellerin både stolt og ydmyk.

– Det første byggetrinnet har gått veldig bra og jeg blir både stolt og ydmyk når jeg ser hva vi får til sammen. Pellerin har utviklet seg til et selskap med kompetanse på mange plan. Det er gøy når vi sammen klarer å få ballen i mål, sier eier og styreleder Roar Dons i Pellerin.

Grunnstein for byutvikling

Den offisielle åpningen blir markert ved at Karl Jacob Dons (96) og hans oldebarn Jacob Dons (3) sammen legger ned grunnsteinen til det nye bygget. Den symbolske handlingen markerer også starten på den byutviklingen som vil finne sted i sørbyen i årene som kommer. For Pellerin er det godt å endelig kunne erklære det nye bygget for åpnet.

– Åpningen skaper mange positive følelser. Dette er det største prosjektet Pellerin har gjennomført alene. Det er et stort løft som krever høy kompetanse. Da er det fint å se at resultatet er blitt veldig bra. Vi har forsøkt å reise et bygg som skaper et positivt engasjement hos folk i byen, sier adm.dir. Eirik Espejord i Pellerin.

Strandgata 8 er fylt med leietakere i alle etasjer og har 100 prosent utleiegrad.

Bindeledd mellom fortid og fremtid

I planleggingen av det nye kvartalet har Pellerin videreført linjene fra The Edge, Postgården og Strandtorget litt lengre nord i sentrum. Samtidig har de forsøkt å tilpasse kvartalet til den fremtidige byutviklingen i sørbyen.

– Vi ønsker at Pellerin kvartalet skal være et bindelegg mellom den etablerte byen og det som kan komme i sørbyen i fremtiden, sier Roar Dons.

– For å være sikker på at Strandgata 8 fikk et uttrykk som vil se bra ut også i fremtiden, gjorde vi mer ut av arkitektarbeidet enn vi vanligvis gjør. Det har dannet grunnlaget for Pellerin kvartalet. Her har vi forsøkt å løse sammenhengen mellom Strandgata 8 og trehusene på oversiden av Storgata, og det vi tror vil komme i området rundt, sier Dons.

Les mer: Lanserer (By)-Stranda som visjon for byutvikling

Visuelle og tekniske kvaliteter

Strandgata 8 er tegnet av Niels Torp Arkitekter og ført opp av entreprenørselskapet Econor. Det har gitt et bygg med visuelle og tekniske kvaliteter som mange setter pris på.

– Niels Torp Arkitekter treffer veldig mange med sin arkitektur, men det de tegner er det krevende å bygge. Vi har vært opptatt av å finne en god balanse mellom det visuelle uttrykket og den praktiske gjennomføringen av prosjektet, sier Espejord, og legger til. 

– Econor har løst byggeprosessen på en utmerket måte. De har vært en så løsningsorientert og god samarbeidspartner at vi velger å ta de med videre i det neste byggetrinnet på Pellerin kvartalet.

I alle etasjer i Strandgata 8 er det sosiale soner i tilknytning til lysgården i bakgrunnen. Den strekker seg fra 2. til 6. etasje.

I førersete for bærekraftig utvikling

Nå går Pellerin i gang med å miljøsertifisere nybygget.

– Det gjør vi fordi vi ønsker å se hvordan bygget og de tekniske installasjonene leverer i forhold til miljø og bærekraft. Dette er det første bygget vi sertifiserer. Når vi har høstet erfaring fra denne prosessen vil vi trolig miljøsertifisere alle byggene våre. Vi skal sitte i førersetet på bærekraftig byutvikling i Tromsø, sier Espejord.

Les mer: – Dette blir noe av det fineste i byen

Hjerterom for byrom

Gjennom visjonen «Hjerterom for byrom» ønsker Pellerin å ta en aktiv rolle i byutviklingen i Tromsø. I dette arbeidet står byrommene og folkene som bruker byen i sentrum.

– Vi i Pellerin arbeider med mennesker. Våre prosjekter handler både om menneskene i byggene og de menneskene som beveger seg mellom byggene. I tillegg prøver vi å utvikle en organisasjon som er i stand til å gjøre denne jobben, som kan bidra til byutviklingen og samtidig sikre at leietakerne kommer og at de trives i våre bygg, sier Dons.

I Pellerin kvartalet er det laget en hyggelig gangvei mellom Storgata og Strandgata. Dette er et byrom mange tromsøværinger setter pris på.

Plass til mennesker

Han har tro på fremtiden til sørbyen når de store utviklingsprosjektene som ligger på tegnebrettet blir realisert.

– Sørbyen vil alltid være en naturlig del av Tromsø sentrum, men det er likevel ikke tvil om at aksen fra Hålogaland teater, via Framsenteret og Polaria, til museet og konserthuset på Mack-tomta vil prege denne delen av byen i årene som kommer. Når vi i tillegg har utviklet nedsiden av Strandgata, vil sørbyen bli en moderne bydel med flott arkitektur og gode byrom, hvor det er plass til menneskene. Vi gleder oss til denne utviklingen, sier Dons.  

Interessant?

Del artikkelen med dine nærmeste!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Fueled by Benzin