Turntalentet Peder sikter mot sommer-OL

Nybakt Norgesmester Peder Funderud Skogvang (20) setter seg nye mål. Nå jobber han for å kvalifisere seg til OL i 2024. Pellerin er med på reisen og drømmer om at tromsøgutten kan konkurrere i Paris samme året som Pellerin fyller 150 år.

I helga tok turneren fra Tromsø, som bor og trener i Oslo, nye steg mot drømmen om Sommer-OL i Paris i 2024. To individuelle gullmedaljer og Kongepokal i flerkamp, samt laggull med Oslo Turnforening, vitner om at han er i rute på veien mot OL-uttak. 

-Jeg har blitt bedre og jeg har trua, sier Skogvang. 

Veien til kvalifisering gjennom VM er lukket, men neste år er det mange World Cup-mesterskap hvor han må samle poeng for å nå OL.

Kongepokalvinnere og NM-gull for Peder Funderud Skogvang og Maria Tronrud.
Foto: Thorstein Funderud Skogvang

Pellerin med på laget

Trua og håpet har også Pellerin som har valgt å sponse unggutten. Skogvang sendte en sponsorsøknad hvor han sammenlignet turnidrett og eiendomsutvikling som hardt arbeid over lang tid.

-Pellerin står for tradisjon og evne til å gjøre det godt i ulike bransjer. Dette er kvaliteter som også er sentrale for en toppturner som må være god i mange apparater, sier Skogvang. Han trekker også fram at sommer-OL 2024 arrangeres nøyaktig 150 år etter at den norske forretningsmannen Eilert Sundt og den franske gründer Auguste Pellerin møtte hverandre i Paris i 1874.

Startet i Paris for 150 år siden

Pellerin bærer en stolt historie som startet i Paris hvor keiser Napoleon var arkitekten bak etableringen av margarinfabrikker i Europa. Han utlyste en konkurranse om å finne et rimeligere alternativ til smør. 

-Forretningsmennene Sundt og Pellerin møttes tilfeldig på det verdensberømte revyteateret Folies Bergére – som ble starten på etableringen av den første margarinfabrikken i Norge to år etterpå. Vi liker Skogvangs ambisjoner og pågangsmot, og vårt selskaps kopling mot Paris. Derfor er vi med og gir et lite bidrag mot OL i Paris 150 år etter at den første «grunnsteinen» for dagens Pellerin ble lagt, sier salgs- og markedsansvarlig Morten Kræmer.

Peder Funderud Skogvang ser tilbake på ei god NM-helg, og vet at all treningsinnsats er viktig.

-Neste år må jeg virkelig stå på. Og prestere mitt beste i hver konkurranse for å bli tatt ut i troppen som skal representere Norge, sier Skogvang. Han ligger allerede på en treningsmengde på 28 timer i uka.

-Resten av døgnet handler om restitusjon og mat, forteller unggutten som ikke blir lei av turn og trening.

-Selvsagt har man gode og dårlige dager, men lei? Nei, turning har alltid vært en stor del av livet mitt.

Tilrettelagt for toppidrett

Det hele startet i Tromsø med teater. Som guttunge stod og gikk han på hender, han hoppet og slo salto, og det var en lærer som tipset han og foreldrene om at han kanskje burde begynne på turn. Som 11-åring ble det Tromsø turnforening og veien fra fotball og teater, til bare å konsentrere seg om turn, startet ikke lenge etter. Etter mange år i Tromsø turnforening flyttet han til Oslo etter videregående skole for å satse.

-Turnmiljøet i Oslo har løftet meg mange hakk. Her er det tilrettelagt for å drive med toppidrett. Jeg bor nært hallen og har alle mine venner i turnmiljøet.

Pellerin og Peder til OL 2024

Han innrømmer at han legger lista høyt her han sikter mot deltakelse i de 33. olympiske sommerlekene i historien. Over 10.000 deltakere  skal konkurrerer i 48 disipliner med totalt 329 øvelser. Det er 100 år siden sist Paris arrangerte sommer-OL og neste års begivenhet skjer midt i den franske hovedstaden med åpning og avslutningsseremonier på Stade de France.

-Jeg kjenner egentlig ikke noe press. Jeg vet at jeg gjør mitt beste, og går det ikke, så går det ikke. Det er egentlig bare meg det står på, sier 20-åringen.

-Det hadde vært fantastisk om vi kunne møtes i Paris neste sommer. Pellerin og Peder til OL 2024 klinger fint, gjør det ikke?

Interessant?

Del artikkelen med dine nærmeste!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Fueled by Benzin